szorongatott élet


horizontal break

Úgy gubbasztott a teste a templom lépcsőjén, mint egy ottfelejtett kabát, valami ócska utazótáskára dobva. Vállaiba süppedt feje alig volt kivehető. Gondolatai láthatóan máshol jártak.

Szinte csak a lábainál totyogó galamb közelségéből lehetett észrevenni, hogy egy parányi botocskát rágcsál. Egy ceruza volt az. Rég nem látott ilyet a korzó forgataga.

Egyszer csak – mint akit megszállt az ihlet – egy lapos, fekete borítású füzetet húzott elő kopottas zakója belső zsebéből. Épp elfért a markában. Olyan volt, mint amit a nyomozók használnak jegyzetelésre a régebbi filmekben, hogy segítsen nekik emlékezni minden pillanatra.

Felhajtotta a fedelet, s lelkesen írni kezdett a megsárgult lapokra. Elragadtatásában elpattintotta a tűhegyet, s a ceruza így két vonalat húzott minden egyes betűnél. Legalább egy bicska lett volna nála, mint rendes férfiemberhez illik, hogy kijavíthassa a csorbát.

Nem szeretett pazarolni, így nem tépte ki a meggyűrt papírlapot, a szellemképet azonban képtelen volt elviselni. Ügyesen forgatni kezdte hát a ceruzát írás közben, míg az be nem kopott, s tompábban bár, de újra tisztán kezdett írni. Egyre apróbb betűkkel jegyzetelt, ahogy fogytak a lapok a gondolatai áradatában.

Hűvösödni kezdett, mire végre felnézett a lapokból. Lassan behajtotta a füzet fedelét, s hunyorgó szemekkel felnézett az égre. Egy darabig még ült ott a lépcsőn, s megpróbálta elhinni, hogy tavasz van. Aztán cinkos mosollyal az arcán elindult, kezében az életét szorongatva.

horizontal break


a szerzőről

Papp Zoltán

Papp Zoltán

Szeretem a szövegírást. Szeretem, ahogy megszáll az ihlet, felkap a forgószél, s szinte szavanként törlök vissza, mert a gondolatok örvényében jobbnál jobb kifejezésekkel ajándékoz meg a Fennebbvaló, míg kellően szerethető nem lesz az alkotás. Hálás vagyok, hogy anyanyelvemnek tudhatom a magyart, ezt a hihetetlenül gazdag csodát. Nem tudom, hogy mindennek van-e bármilyen köze ahhoz, hogy nagypapám és nagymamám is hivatásos újságíróként tájékoztatta a nagyérdeműt a világról, s hogy mindketten megajándékozták egy-egy könyvvel is az utókort. De, én nem vagyok profi, csak élvezem, ha adhatok, ha egyike lehetek azoknak, akik közvetíthetik a csodákat. Köszönöm, ha szeretitek!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 37679 bytes written, possibly out of free disk space in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 957

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Quick Cache: failed to write cache file for: `/szorongatottelet/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/gondkhu1/public_html/wp-content/cache/quick-cache/cache`.' in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php:965 Stack trace: #0 [internal function]: quick_cache\advanced_cache->output_buffer_callback_handler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/functions.php(3722): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(298): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/load.php(677): do_action('shutdown') #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 965