nem zárták palackba a szellemet


horizontal break

Odakint még fekete volt minden, de ő vörösleni látta az ég alját. Tán csak az ősök vére forrt lelkében. A gladiátor ki szabadságáért küzd ma meg. A vitorlák, mint büszke hattyúk fehérlettek a hajnal vízén. Még visszalépett egy percre. Hátát nekidöntötte az ajtónak, két markában tartva a kilincset. Lehajtotta a fejét és nagyot sóhajtott.

– Koncentrálj! Kon-cent-rálj! – ismételte fogcsikorgatva.

Kimerült volt. Pedig annyira akart pihenni. De a vihar… Ő is eljött mára. Alaposan felkorbácsolta az éjszakát. Még egy utolsó mély lélegzet, aztán indulás!

Feltépte az ajtót és nekilódult. Súlyos léptekkel haladt a part felé. Aztán hirtelen… – De, mi ez? – kérdezte hangosan. Elszörnyedve látta a testvérhajók partra vetett romjait. – A vihar! – állapította meg a csatateret látva. Nemtelen csatában győzte le őket az éjszaka leple alatt. Ellenfelek voltak bár, de nem ellenségek. Vajon az ő hajója állva maradt még? Ha igen, akkor bosszút áll a társakért!

Feltódult a vér a tüdejébe, ökölbe szorult az egész teste, s bikamód indult tovább. A stégen már futólépésben haladt. Rémült sirályok rebbentek szerteszét a szélrózsa minden irányába. Könnyű pihék szállingóztak alá a nyomukban. Egy hajót őrző kutya csaholása verte fel végleg a környéket.

– Megvan! Még megvan! Ott áll a gyönyörűségem! Jaj, csak ne legyen semmi baja! – kiáltotta önkívületében. Felduzzadt a szemhéja, s kibuggyanó könnycseppek sorlánca gördült végig az arcán, mint mikor vasmacska ereszkedik a mélységbe. Talán csak a menetszél csalta ki.

Lendületből ugrott, s úgy száguldott végig a himbálódzó hajótesten, mint kötéltáncos a manézs felett. A tatnál aztán visszafordult, s térdre rogyott a főárboc tövében. – Köszönöm! – úgy mondta, mint egy imát. Pár pillanat telhetett el így…

Aztán megfeledkezett úriember mivoltáról, s könyökhajlatból törölt végig az arcán, majd tenyerével is letakarította könnyeit.

– Győzünk. Ma győznünk kell! – szólt benne halkan, de határozottan a fogadalom, miközben ökleit rázta maga előtt.

Mindenkinek, aki ma rajthoz állt a 48. Kékszalagon.

horizontal break


a szerzőről

Papp Zoltán

Papp Zoltán

Szeretem a szövegírást. Szeretem, ahogy megszáll az ihlet, felkap a forgószél, s szinte szavanként törlök vissza, mert a gondolatok örvényében jobbnál jobb kifejezésekkel ajándékoz meg a Fennebbvaló, míg kellően szerethető nem lesz az alkotás. Hálás vagyok, hogy anyanyelvemnek tudhatom a magyart, ezt a hihetetlenül gazdag csodát. Nem tudom, hogy mindennek van-e bármilyen köze ahhoz, hogy atyai nagypapám és nagymamám is hivatásos újságíróként tájékoztatta a nagyérdeműt a világról, s hogy három nagyszülőm is megajándékozta egy-egy könyvvel az utókort. De, én nem vagyok profi, csak élvezem, ha adhatok. Ha egyike lehetek azoknak, akik közvetíthetik a csodákat. Köszönöm, ha szeretitek!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 38565 bytes written, possibly out of free disk space in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 957

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Quick Cache: failed to write cache file for: `/nem-zartak-palackba-szellemet/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/gondkhu1/public_html/wp-content/cache/quick-cache/cache`.' in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php:965 Stack trace: #0 [internal function]: quick_cache\advanced_cache->output_buffer_callback_handler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/functions.php(3722): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(298): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/load.php(677): do_action('shutdown') #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 965