a műhely


horizontal break

Fakósárga falának oldalán egyetlen ablaka, mint sapkába húzott szem figyelt. Deszkákból tákolt mustárszín ajtaja jellegzetes nyikorgással tárta fel e varázslatos kunyhó titkait valahányszor Beni belépett rajta.

Az aprócska épület porlepte falain mindenütt szerszámok lógtak. Hátulját hatalmas szekrény zárta, melynek vaskos ajtaja öblös belsőt takart.

Annyi kincset rejtett ez a szekrény, hogy Beni évek után is ismeretlen vidékként tárta fel még mindig rejtett zugait.

Oldalától hosszú munkapad nyújtózott az ajtóig, melynek végében úgy ült az öreg satu, mint gigászi üllő a kovácsműhely közepén. Kisfiúként igazi kihívás volt Beni számára ez a látszólag egyszerű szerkezet.

A munkapad vaskos lábakon állta az idő s a régmúlt mesterek próbáit. Lapja, mint megvénült parasztember barnára cserzett bőre, magán hordozta dolgos életének emlékeit. A helyiség alacsony homlokát épp fölötte ráncolta össze, s e szűk tér sejtelmes félhomályát csak időnként törték meg a keletről érkező napfény ajtódeszkák közt beszűrődő nyúlánk csíkjai.

Az egész olyan volt, mintha építői nem bíztak volna egy szebb jövőben. Talán épp ezért hagytak a macskáknak egy külön bejáratot.

De hova lett a szellem? Hova lettek azok a dolgos kezek? A bölcs öreg, aki átadhatta volna a tudást és a tapasztalatot.

Túlságosan korán vitte el a halál. Beni csak egy rémisztően sovány, vénséges arcra emlékszik, melynek látványa leginkább rettegést váltott ki belőle. – Ő a nagyapád – szólt az anyja. S az öregember ódonzöld köpenyének ezüstös csíkjai egybefolytak hamuszürke fejével, ahogy szíve rejtekének még pislákoló életével megpróbált a gyermekhez hajolni.

horizontal break


a szerzőről

Papp Zoltán

Papp Zoltán

Szeretem a szövegírást. Szeretem, ahogy megszáll az ihlet, felkap a forgószél, s szinte szavanként törlök vissza, mert a gondolatok örvényében jobbnál jobb kifejezésekkel ajándékoz meg a Fennebbvaló, míg kellően szerethető nem lesz az alkotás. Hálás vagyok, hogy anyanyelvemnek tudhatom a magyart, ezt a hihetetlenül gazdag csodát. Nem tudom, hogy mindennek van-e bármilyen köze ahhoz, hogy nagypapám és nagymamám is hivatásos újságíróként tájékoztatta a nagyérdeműt a világról, s hogy mindketten megajándékozták egy-egy könyvvel is az utókort. De, én nem vagyok profi, csak élvezem, ha adhatok, ha egyike lehetek azoknak, akik közvetíthetik a csodákat. Köszönöm, ha szeretitek!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 37894 bytes written, possibly out of free disk space in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 957

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Quick Cache: failed to write cache file for: `/a-muhely/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/gondkhu1/public_html/wp-content/cache/quick-cache/cache`.' in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php:965 Stack trace: #0 [internal function]: quick_cache\advanced_cache->output_buffer_callback_handler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/functions.php(3722): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(298): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/load.php(677): do_action('shutdown') #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 965