a hátizsákszörny


horizontal break

Cheryl Strayed mindenféle hátizsákos tapasztalat nélkül vágott bele túrájába 1995-ben a legendás 4.265 kilométer hosszú Pacific Cres Trail túraútvonalon. Túl kicsi volt a bakancsa, és túl hatalmas a csomagja, melynek épp ezért a szemléletes „Szörny” nevet adta.

Egy-két dolgot egészen biztosan megtanult a 93 napos vándorlása során, melyek közül néhányat le is ír visszaemlékezésben, a Vadon című művében.

A könyv, melyet a túrát követő 13 évvel később kezdett el írni, bestsellerré vált az Egyesült Államokban, és nemrég egy játékfilm is készült belőle Reese Witherspoon főszereplésével.

A Vadon egy gyönyörű, részben bátor visszaemlékezés, részben eseménydús kalandtörténet, részben pedig inspiráló elbeszélés az önmegismerésről.

horizontal break

Az OUTSIDE Magazin 2014 szeptemberében készített vele interjút, 19 évvel az életre szóló utazása után:

Kezdjük azzal, hogy kezdetben hatalmas mennyiségű felszerelést vittél magaddal, de menet közben képes voltál megválni a felesleges holmiktól, ahogy gyűltek a tapasztalatok. Van bármi javaslatod a hátizsákos túrázáshoz szükséges felszerelések csomagolását illetően a kezdők számára?

Mindenekelőtt igen, határozottan kevesebb holmit kellett volna magammal vinnem. Mentségemre legyen mondva, hogy ez egy nagyon is általános hiba a hátizsákos túrázók körében. Az autók világa egy másfajta valóságot teremtett a számunkra, ahol nem kell mindent egyszerre magunkon cipelnünk, amire csak szükségünk lehet. A hátizsákos világban… nos, ott amid csak van azt a hátadon viszed. Ráadásul az utazásom idején, 1995-ben még csak éppen hogy kezdtük kapizsgálni, hogyan is kellene tudatosan pakolni a hátizsákot.

Én még most sem vagyok egy ultra-könnyű hátizsákos. Valószínűleg mindig is túl sok cuccom lesz. Azt tudom tanácsolni a kezdőknek, hogy próbálják megtalálni az arany középutat. Én például mindig nagyon fontosnak tartok magammal vinni olyan dolgokat, melyek talán nem is kellenek, ám én mégis úgy gondolom, hogy esetleg szükségem lehet rájuk.

Ha magányos túrázásról van szó, akkor én inkább az óvatosság oldalán állok. Ha kiszámolom az ételmennyiséget és arra a következtetésre jutok, hogy 13 vacsorára van szükségem ennek a szakasznak a teljesítéséhez, akkor 14, vagy 15 adagot pakolok, csupán a biztonság kedvéért. Nekem szükségem van erre a biztonságérzetre, és erre bíztatom az embereket is.

Néha csak egy könyv jelentette a többletet. De a könyvek voltak a társaságom. Nem látok semmi rosszat abban, hogy valaki olyasmiket vigyen magával, melyek örömet, vagy biztonságérzetet adnak a számára. Másrészről azonban szigorúan meg kel kérdőjelezni minden egyes dolgot, amit a hátizsákodba akarsz pakolni. Most már én is így teszek. Most már sokkal inkább tisztában vagyok azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha feleslegesen nagy súlyt cipelek magammal a hátamon.

Megvan még a Szörny?

Igen. Még mindig megvan a Szörny, és még mindig használom is. Szeretem azt a hátizsákot. Vannak más hátizsákjaim is, de a Szörny az én „gyerünk túrázni!” hátizsákom, amikor útra kelek. Még ennyi év után is tökéletes. Az elmúlt 10 évben sajnos nem használtam túl gyakran, mivel túl kicsik voltak a gyermekeim. Most már nyolc és tízévesek, így többnapos utazásokat is tervezhetünk, nemcsak ilyen egyik napról a másikra kiruccanásokat. Sosem gondoltam volna, hogy a hátizsákom egy napon híres lesz. Így nem azért őriztem meg, hogy egy napon majd emberek milliói tudjanak róla.

Olyan fantasztikus volt, hogy amikor a filmet forgatták itt Oregonban, akkor az összes kellékes és jelmeztervező eljött hozzám, és én megmutattam nekik a hátizsákomat, átadtam nekik a Szörnyet. Amikor megnézték, akkor úgy döntöttek, hogy egy igazán hiteles filmet akarnak készíteni, úgyhogy írtak Gregorinak, aki ugyanolyan hátizsákokat forgalmaz, mint amilyen az enyém.

Pontosan ugyanúgy pakolták meg a Szörnyet a film számára, ahogyan én tettem azt annak idején. Megnézték az utazásomon készült képeket rólam. Amikor látom ahogy a filmben Reese sétál a hátizsák súlya alatt, az nagyon furcsa érzéseket ébreszt bennem. Valami olyasmit, hogy “Te jó ég! Ez az én hátizsákom! Ez az én Szörnyem!”

A FOX Stúdió még egy vírusvideót is készített az azóta híressé vált hátizsákról, ahogy eleinte felpuffad, majd megszabadul a feleslegtől:

Készült az OUTSIDE cikke alapján

horizontal break


a szerzőről

Papp Zoltán

Papp Zoltán

Szeretem a szövegírást. Szeretem, ahogy megszáll az ihlet, felkap a forgószél, s szinte szavanként törlök vissza, mert a gondolatok örvényében jobbnál jobb kifejezésekkel ajándékoz meg a Fennebbvaló, míg kellően szerethető nem lesz az alkotás. Hálás vagyok, hogy anyanyelvemnek tudhatom a magyart, ezt a hihetetlenül gazdag csodát. Nem tudom, hogy mindennek van-e bármilyen köze ahhoz, hogy atyai nagypapám és nagymamám is hivatásos újságíróként tájékoztatta a nagyérdeműt a világról, s hogy három nagyszülőm is megajándékozta egy-egy könyvvel az utókort. De, én nem vagyok profi, csak élvezem, ha adhatok. Ha egyike lehetek azoknak, akik közvetíthetik a csodákat. Köszönöm, ha szeretitek!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41951 bytes written, possibly out of free disk space in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 957

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Quick Cache: failed to write cache file for: `/a-hatizsakszorny/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/gondkhu1/public_html/wp-content/cache/quick-cache/cache`.' in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php:965 Stack trace: #0 [internal function]: quick_cache\advanced_cache->output_buffer_callback_handler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/functions.php(3722): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(298): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/gondkhu1/public_html/wp-includes/load.php(677): do_action('shutdown') #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/gondkhu1/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 965